ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ

ΟΜΙΛΙΑ στον κινηματογράφο «Άνοιξη»

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ 
9-3-2014

«Είμαστε πολλοί!»
Όταν με φίλους και συνεργάτες μαζευτήκαμε ένα βράδυ πριν από ένα περίπου μήνα και αποφασίσαμε όλοι μαζί να κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να δούμε ξανά την πόλη μας όπως μας αξίζει και της αξίζει, ήμασταν 100 άνθρωποι. Ήμασταν όμως 100 άνθρωποι που μας ένωνε μια κοινή επιθυμία, ένας κοινός στόχος: να γίνουμε ξανά περήφανοι που ζούμε στο Χαϊδάρι.

Όμως, επειδή κάθε σχέδιο, κάθε μάχη, κάθε εκλογική αναμέτρηση χτίζεται βήμα-βήμα, βάλαμε πρώτα έναν μικρότερο στόχο: Είπαμε ότι στις επόμενες 30 ημέρες που θα ξαναβρισκόμαστε, να φέρει ο καθένας μας μαζί του έναν συνοδοιπόρο.

Όμως ευτυχώς, απ’ότι φαίνεται «πέσαμε έξω»! Το «υπολογίσαμε λάθος». Γιατί απ’ όσο βλέπουμε μέσα σε αυτή τη γεμάτη αίθουσα, στη διπλανή αίθουσα, στο φουαγέ αλλά και έξω από την άνοιξη, ήδη υπάρχει ανταπόκριση, ο κόσμος ξεχειλίζει. Δεν έφερε ο καθένας μόνον ένα, ούτε άλλους πέντε. Αλλά δεκαπλάσιους! Και αν σε αυτό το πρώτο βήμα γίναμε πολλοί, είμαστε βέβαιοι ότι σε 70 ημέρες από τώρα, στις εκλογές της 18ης Μαΐου θα είμαστε πολλοί περισσότεροι!
Τόσες χιλιάδες, όσες χρειαστούν για να πετύχουμε μια καταλυτική ανατροπής! Να ανατρέψουμε την αδράνεια! Να ανατρέψουμε την κακοδιαχείριση! Να ανατρέψουμε την καθυστέρηση, την στασιμότητα και την οπισθοδρόμηση! Να πάμε την πόλη μας ξανά μπροστά.

Φίλες και Φίλοι, από εδώ και στο εξής θέλουμε κάθε κίνησή μας, κάθε βήμα μας, να συνδυάζει τον ενθουσιασμό της νέας γενιάς, της νέας ομάδας των Χαϊδαριωτών που εκπροσωπούμε, με την εμπειρία και τη γνώση των μεγαλύτερων. Όσων από εσάς αφιέρωσαν ώρες, μέρες, χρόνια από τη ζωή τους.
Επιλέξαμε αυτή η πρώτη συνάντηση να γίνει σε ένα χώρο πολιτισμού – τον ιστορικό κινηματογράφο «Άνοιξη» που έχει δέσει με τόσες αναμνήσεις γενιές και γενιές Χαϊδαριωτών. Ένα χώρο με συμβολικό όνομα, την«Άνοιξη», ένα όνομα που συμβολίζει την αλλαγή, την αναγέννηση, την ανανέωση.
Για πολλούς οι αναδρομές στο παρελθόν δεν έχουν μεγάλη σημασία. Για όσους όμως ασκούν δημόσια πολιτική, για όσους θέλουν να ηγηθούν σε μια κοινωνία, τοπική ή ευρύτερη είναι απαραίτητο να διακρίνουν με ξεκάθαρη ματιά την πορεία της χώρας τους και του τόπου που ζούνε.

«Από την ακμή στην παρακμή των δήθεν «success stories»
Γι’ αυτό επιτρέψτε μου αυτή την σύντομη αλλά ουσιαστική αναδρομή. Δέκα χρόνια πριν, τέτοια εποχή το 2004, η Ελλάδα προετοιμαζόταν για το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι των Ολυμπιακών Αγώνων. Όλοι ζήσαμε στιγμές ευφορίας και απίστευτης αισιοδοξίας.
Πιστέψαμε ότι η χώρα μας ανήκει επιτέλους στο club των ισχυρών. Ότι η κάθε μέρα θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη. Δυστυχώς, όλοι γνωρίζουμε πόσο γρήγορα η πορεία των πραγμάτων, μας διέψευσε.

Το όνειρο ξεθώριασε, κατεδαφίστηκε και για τους πιο πολλούς σήμερα έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Λάθη επί λαθών, εγκληματικά λάθη έφεραν τα πάνω-κάτω σε λιγότερο από μια μόλις δεκαετία.
Οι ευθύνες πολλές και συγκεκριμένες – όχι όμως κοινές- Δεν ευθυνόμαστε όλοι όπως κάποιοι πονηρά να θέλουν να συμψηφίσουν αφού τουλάχιστον η δική μας, η νεότερη γενιά, δεν είχε ούτε τότε, ούτε τώρα τα πράγματα στα χέρια της. Όμως, επειδή «το πράγμα» δεν μπορεί να πάει παρακάτω, είναι η νέα γενιά -η δική μας γενιά- που πρέπει να επιβληθεί, να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων, να πρωταγωνιστήσει.
Τα τελευταία χρόνια έχετε ακούσει χιλιάδες αναλύσεις για το τι έφταιξε. Έχουν παρελάσει από τα τηλεπαράθυρα εκατοντάδες πολιτικοί, οικονομολόγοι, επιστήμονες, διεθνολόγοι, δημοσιογράφοι και δεν ξέρω πόσοι άλλοι που μιλούν ακατάπαυστα για τα αίτια. Αλλά οι λύσεις που προτείνουν αποτέλεσμα δεν φέρνουν.

Δείτε τι γίνεται στην Υγεία, την Παιδεία, τη Βιομηχανία και τη Βιοτεχνία, την τραγωδία της ανεργίας. Γι’ αυτό πολλοί από εσάς, απόλυτα δικαιολογημένα, -δεν το κρύβω, πολλές φορές και εγώ-δεν αντέχουμε να βλέπουμε πια ειδήσεις.

Δεν αντέχουμε να ακούμε για τις ατελείωτες διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, που δεν οδηγούν πουθενά.Ή μάλλον οδηγούν, στην καθημερινή επιδείνωση της κατάστασης. Στον καθημερινό υποβιβασμό του επιπέδου της ζωής μας…

Δεν αντέχουμε να ακούμε τους υπουργούς της κυβέρνησης να βάζουν δήθεν βέτο στους Τροϊκανούς και αμέσως μετά να βλέπουμε έκπληκτοι τους βουλευτές να ψηφίζουν νέους φόρους!

Δεν αντέχουμε άλλο να ακούμε ψέματα για δήθεν πλεονάσματα και success stories, και το μόνο πλεόνασμα στο κάθε νοικοκυριό να είναι το δυσβάστακτο πλεόνασμα των καθημερινών υποχρεώσεων και των απλήρωτων φόρων.

Οι μόνες πραγματικές ιστορίες, δεν είναι τα success stories αλλά και οι δραματικές ιστορίες συμπολιτών μας που δεν έχουν δουλειά, που δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τρόφιμα να πληρώσουν τη δόση για το σπίτι τους, το μηνιάτικο για το φροντιστήριο των παιδιών τους.
Το τι βλέπουμε καθημερινά στα δικαστήρια που δραστηριοποιύμαι δεν φαντάζεστε. Ιστορίες ανθρώπων που οδηγούνται σε παραβατικές συμπεριφορές, όχι γιατί οι ίδιοι το θέλησαν αλλά γιατί η ανάγκη και η ανέχεια τους έκανε. Ιστορίες, που πληθαίνουν καθημερινά και σιγά-σιγά γίνονται ένα γκρίζο, μίζερο πέπλο, που καλύπτει την κοινωνία μας, που καλύπτει τις ζωές μας. Γι’ αυτό, όταν καμία φορά με ρωτάνε αν είμαι «μνημονιακός» ή αντιμνημονιακός», απορώ: «Υπάρχει έστω και ένας Έλληνας που είναι ‘μνημονιακός;’».«Υπάρχει έστω και ένας που δεν βλέπει την καταστροφή που συντελείται γύρω μας;». Πιστεύω πως όχι. Και όσοι λένε, όσα λένε, στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα, είτε είναι σε εντεταλμένη υπηρεσία συμφερόντων, είτε είναι βολεμένοι είτε είναι πλανεμένοι.

«Κάντε Κάτι!»
Χαϊδαριώτες και Χαϊδαριώτισες,
τα τελευταία χρόνια αυτό που είδαμε να συμβαίνει στην πατρίδα μας δυστυχώς το είδαμε να συμβαίνει και στην πόλη μας. Το Χαϊδάρι πέρασε και αυτό μια περίοδο ανάτασης, μια περίοδο δημιουργικής ανάπτυξης, που μας άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη, αλλά αυτό δεν είχε συνέχεια. Όπως στην πατρίδα μας, έτσι και εδώ στην πόλη μας ζήσαμε και ζούμε τις επιπτώσεις πολιτικών επιλογών που καταστρέφουν το αύριο.

Το Χαϊδάρι τα τελευταία χρόνια όχι μόνο έμεινε στάσιμο, αλλά πήγε πίσω. Το ζούμε, το βλέπουμε, το συναντάμε καθημερινά. Γι’ αυτό, όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας, μας ζητούν επιτακτικά «να κάνουμε κάτι».
Η φράση «κάντε κάτι», ήταν αυτό που άκουγα και ακούω από όλους εσάς, όλο και πιο συχνά.Εμείς οι Χαϊδαριώτες, όλοι όσοι ζούμε εδώ και βιώνουμε την εξέλιξη της πόλης, όταν η πόλη μας έκανε βήματα ανάπτυξης νιώθαμε περήφανοι.
Σήμερα όμως, εμείς και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών νιώθουμε απογοήτευση. Απογοήτευση που κάποιες στιγμές έγινε ακόμη και ντροπή, όταν ταπεινωτικά γεγονότα έφεραν την πόλη μας το τελευταίο διάστημα στο επίκεντρο μιας πικρής δημοσιότητας.

Ήταν πολύ στενόχωρο να βλέπεις κανάλια και εφημερίδες να κάνουν αρνητικές αναφορές για το Χαϊδάρι όπως αυτές που όλοι γνωρίζουμε και δεν θέλω να επαναλάβω. Η ηθική αυτή χρεοκοπία όμως έφερε και την κακή διαχείριση που μαζί με την οικονομική κρίση οδήγησαν το δήμο μας στη χρεοκοπία.
Βιώνοντας, λοιπόν, την ηθική και οικονομική χρεοκοπία, με αγωνία όλο και περισσότεροι Χαϊδαριώτες ζητούν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Μας προτρέπουν να κάνουμε όλοι κάτι, για να σταματήσουμε την παρακμή της πόλης μας.

«Μπαίνουμε Μπροστά! Το κόμμα μας είναι το Χαϊδάρι!»
Αναρωτιέμαι, μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτή την κατάσταση; Όχι. Οφείλουμε να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί; Έχουμε χρέος να πάρουμε τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται; Η πρόκληση υπάρχει και είναι μπροστά μας. Οι συζητήσεις με πολλούς συμπολίτες και οι αντίστοιχες προτροπές τους «να κάνουμε κάτι», όχι μόνο δημιούργησε, αλλά έκανε επιταγή την ανάγκη, να βγούμε μπροστά και να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Μέσα από αυτές τις συζητήσεις υπήρξε η προτροπή να μπω μπροστά σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Πιστέψτε με Όμως μια τέτοια απόφαση δεν ήταν εύκολη. Διότι δεν είμαι ο επαγγελματίας πολιτικός που βλέπω στη θέση του Δημάρχου μια καριέρα ή ένα οφίτσιο. Έχω τη δουλειά μου, το δικηγορικό μου γραφείο, αγαπώ τη δικηγορία και μέχρι σήμερα έδινα όλο μου το χρόνο σε αυτήν.

Η ενασχόληση με τα κοινά του Δήμου μας, σημαίνει για μένα ολοκληρωτική απασχόληση. Σκληρή δουλειά, αφοσίωση, αγώνα καθημερινό. Γνωρίζω πολύ καλά από τα παιδικά μου χρόνια και από πρώτο χέρι πώς δούλεψαν όσοι εργάστηκαν πραγματικά για το Χαϊδάρι. Έτσι τα βιώματά μου και οι συναισθηματικές μου αναφορές είναι έντονες και δεν γίνεται να τις απαρνηθώ.
Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη μας, έχω ζήσει μέσα στην αυτοδιοίκηση. Τα δημοτικά θέματα ήταν η καθημερινή μας συζήτηση στο οικογενειακό τραπέζι. Γι αυτό και νιώθω ότι μπορώ να προσφέρω κι εγώ στο Χαϊδάρι που αγαπώ.

Κάποιοι βέβαια θα σπεύσουν να μιλήσουν για «οικογενειοκρατία», επειδή ο πατέρας μου, ο Κυριάκος Ντηνιακός ήταν Δήμαρχος. Θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν μια σχέση ζωής σε πολιτικό μειονέκτημα.
Τους απαντώ ότι είμαι πολύ περήφανος που είμαι γιος του Κυριάκου Ντηνιακού. Γιατί δεν είναι πλεονέκτημα το ότι είχα τη δυνατότητα να ζήσω από κοντά την αυτοδιοικητική πορεία ενός δημάρχου, το έργο του οποίου έχει αναγνωριστεί από όλους και φίλους και αντιπάλους;
Γιατί δεν είναι πλεονέκτημα το ότι έχω μεγαλώσει με τις ίδιες αρχές και το ίδιο μεράκι για την πόλη μας, το ίδιο πάθος για το Χαϊδάρι μας;
Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι είμαστε νέοι και άπειροι. Εμείς όμως τους απαντάμε ότι είμαστε νέοι στην καρδιά και στο μυαλό. Γι’ αυτό θα δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά και θα ενώσουμε τη νέα γενιά με τους παλαιότερους για να ανεβάσουμε και πάλι ψηλά την πόλη μας. Τους απαντάμε με τον ενθουσιασμό μας, με τις ιδέες μας, με το πρόγραμμά μας.

Κάποιοι θα επιχειρήσουν εκ του πονηρού να βάλουν κομματικές γραμμές και να πολώσουν με ξεπερασμένες συντεχνίες του ‘80 την εκλογική αναμέτρηση. Τους απαντάμε ότι για εμάς η μοναδική πολιτική ατζέντα, το μοναδικό κόμμα, είναι το Χαϊδάρι, το πάθος για το Χαϊδάρι της ανθρωπιάς, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Εμείς μπορούμε και τολμάμε.
Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να παλέψουμε σκληρά με έμπνευση και δημιουργική δραστηριότητα, μεθοδικότητα και πάνω από όλα με εντιμότητα, ευθύτητα και διαφάνεια, αρχές που τόσο δοκιμάζονται στην εποχή μας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης. Θα ιεραρχήσουμε τις κορυφαίες προτεραιότητες. Και θα θέσουμε σύντομα στην κρίση των πολιτών ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το Χαϊδάρι του σήμερα και του αύριο. Οι ανάγκες μιας πόλης, όπως η δική μας, αλλάζουν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, Οι προτεραιότητες τότε ήταν το περιβάλλον, η απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, η δημιουργία υποδομών και κοινωνικού εξοπλισμού, η αποχέτευση, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα σχολικά κτήρια.
Όπως επίσης η ανάδειξη της ιστορίας και της αισθητικής της πόλης. Όλα αυτά προχώρησαν σε μεγάλο βαθμό αλλά δυστυχώς το έργο δεν συνεχίστηκε. Αντίθετα υποδομές και υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.

«Οι προτεραιότητές μας»
Χρειάζεται λοιπόν ένα νέο ξεκίνημα, ένα νέο άλμα προς τα εμπρός.
Α. Κορυφαία προτεραιότητα σήμερα είναι η κοινωνική πολιτική.
Η αναβάθμιση των κοινωνικών δημοτικών υπηρεσιών και η προώθηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης είναι επιτακτική ανάγκη.
Σε μια ζοφερή πραγματικότητα όπου κυριαρχεί η νέα φτώχεια κανένας αδύναμος Χαϊδαριώτης δεν πρέπει να μείνει αβοήθητος και θα το πετύχουμε με την πλήρη καταγραφή και στήριξη όλων των αδύναμων συμπολιτών μας και την ενίσχυση όλων των κοινωνικών δομών της πόλης μας.
Η ανεργία που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και μοιρολατρία. Απαιτεί κοινή δράση, διοίκησης και δημοτών, που να δίνει λύσεις.

Όλοι θυμούνται ότι στο Δήμο μας υπήρχε ένα Γραφείο για τους Ανέργους με πολύ σημαντικό έργο, και μάλιστα σε εποχή που δεν ήταν σε τόσο τραγική κατάσταση όσο σήμερα. Δυστυχώς, ακόμη και αυτή η υπηρεσία καταργήθηκε.
Με έκπληξη διάβασα την απάντηση της δημοτικής αρχής να λέει ότι αυτή η υπηρεσία εξακολουθεί να υπάρχει. Προφανώς εννοεί το γραφείο εξυπηρέτησης ημετέρων με –η που λειτουργούσε εξωυπηρεσιακά για τους κολλητούς του δημάρχου. Γιατί δυστυχώς έτσι αντιλαμβάνονται την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας.

Β. Νοικοκύρεμα των οικονομικών.
Θα χρειαστούμε οικονομικούς πόρους, όχι όμως από τις πλάτες των συμπολιτών μας. Είναι πολλοί οι πόροι από διάφορες πηγές που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε. Το νέο ΕΣΠΑ, που συνεχίζεται μέχρι το 2020, δίνει μεγάλες δυνατότητες στους δήμους να αναλάβουν οι ίδιοι έργα ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Και εδώ θα συγκροτήσουμε άμεσα ειδική υπηρεσία για το ΕΣΠΑ που 24 ώρες το 24 ωρο-εμφατικά θα δουλεύει για να μη χάνει η πόλη μας καμία ευκαιρία. Και βέβαια είναι αυτονόητο πως η διαχείριση των οικονομικών πρέπει να γίνει επιτέλους με διαφάνεια και λογοδοσία. Όλοι μας και πρώτος ο δήμαρχος θα είναι υπόλογοι στους πολίτες για τα έσοδα, τις δαπάνες, αλλά και τον τρόπο διαχείρισης του δημοτικού προϋπολογισμού.

Γ. Ποιότητα Ζωής
Εύλογα αναρωτιούνται οι Χαϊδαριώτες: «Είναι δυνατόν μετά από 8 χρόνια, να μην υπάρχει αποχέτευση στην Αφαία, ενώ έχει ολοκληρωθεί σε όλο το Χαϊδάρι;» Και εδώ η δημοτική αρχή-Λυμπέρης-ειδικές αποστολές- μας παρουσίασε ότι το έργο ξεκινάει. Ωστόσο ούτε μελέτη εγκεκριμένη υπάρχει, ούτε χρηματοδότηση υπάρχει, παρότι περασαν ήδη 7 χρόνια που διοικούν. «Είναι δυνατόν μετά από καθυστέρηση δύο ετών, όπου το Μετρό έρχεται δίπλα στην πόλη μας, η δημοτική αρχή να μην έχει μεριμνήσει για μια αξιόπιστη δημοτική συγκοινωνία;»

Θα είναι πρώτη μας προτεραιοτητα η λειτουργία δημοτικής συγκοινωνίας που θα συνδέει το μετρό με όλες τις γειτονιές της πόλης μας διεκδικώντας ταυτόχρονα και την επέκταση του μετρό μέχρι το σκαραμαγκα μέσω του Ατιικού νοσοκομείου, ώστε να εξυπηρετεί όχι μόνο την πόλη μας αλλά και την περιοχή του Θριασίου.
«Είναι δυνατόν να υπάρχουν δυνατότητες που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, τους δημόσιους χώρους, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και όλα να χάνονται από την αδράνεια και την αδιαφορία?

Είναι δυνατόν να φεύγουν από την πόλη μας βασικές υπηρεσιες όπως του ΙΚΑ, της Εφορίας, να αποδυναμώνεται η αστική συγκοινωνία, όλα αυτά να καταταλαιπωρούν τους δημότες μας, να υποβαθμίζουν την πόλη μας και να μην υπάρχει καμία αντίδραση?
Για κάποια θέματα που είναι ζωτικής σημασίας για την πόλη μας και τους κατοίκους της, θα πρέπει να κλείνει και η Λεωφόρος Αθηνών!!!

Δ. Νέα Οικονομία. Καινοτομίες. Βέλτιστες Πρακτικές 
Για τη νεανική απασχόληση και επιχειρηματικότητα χρειαζόμαστε μια ειδική υπηρεσία, που θα δίνει χώρο και κίνητρα στους νέους να επιχειρήσουν στο Χαϊδάρι, να συνεργαστούν και να συνδεθούν με την τοπική οικονομία. Χρειαζόμαστε μια νέα νοοτροπία εξωστρέφειας, συνεργασίες με άλλους δήμους, δίκτυα εντός και εκτός συνόρων, την αξιοποίηση «καλών βέλτιστων πρακτικών» από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών, με νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσία, που θα δώσουν δουλειές στους νέους και έμπρακτη βοήθεια στους μεγαλύτερους. Λειτούργησε με επιτυχία σε άλλους δήμους της χώρας το Γραφείο Εξυπηρέτησης Επενδυτών και Επιχειρηματιών. Θα το προσαρμόσουμε και θα το φέρουμε και στο Χαϊδάρι.

Ε. Δημοκρατία στην πράξη/Συμμετοχικότητα
Δεν ζούμε πια σε κλειστούς κόσμους. Βρισκόμαστε στο 2014 και πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα στο 2020. Να ανοίξουμε το Χαϊδάρι στις νέες ιδέες, στην καινοτομία και στα δίκτυα ανθρώπων που θέλουν να παρέμβουν.
Οι εποχές αλλάζουν, μαζί τους και οι νοοτροπίες. Η σύγχρονη αντίληψη για τη δημοκρατία απαιτεί να «εμπλακούν» όλο και περισσότεροι πολίτες στη λήψη αποφάσεων. Αυτό είναι το πνεύμα της νέας εποχής. Κανείς μόνος του. Μαζί θα αλλάξουμε νοοτροπίες και θα χτίσουμε μια καθημερινή δημοκρατία της προσφοράς και της ανταπόδοσης.

Η συμμετοχή όλων θα κάνει τη διαφορά. Και μπορούμε να το πετύχουμε θέτοντας και την τεχνολογία στην υπηρεσία της δημοκρατίας. Αρκεί λοιπόν από σήμερα κιόλας να δουλέψουμε σκληρά. Με υπεύθυνο σχεδιασμό, με εμπνεύσεις, αποτελεσματικότητα. Και φυσικά με άψογη διαχείριση.
Έχετε ίσως παρατηρήσει ότι μέχρι τώρα Φίλες και Φίλοι δεν είπα μια λέξη για τους άλλους υποψηφίους. Και απ’ ότι φαίνεται μέχρι τώρα τουλάχιστον είναι αρκετοί… Αυτό είναι καλό για τη λειτουργία της Δημοκρατίας και της Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορούμε να μιλάμε για συμμετοχικότητα και να μας ξενίζει η διάθεση συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες.

«Συζητάμε για θέσεις, όχι προθέσεις»
Επίσης δεν ανέφερα το όνομα του απερχόμενου Δημάρχου. Η επιλογή αυτή είναι συνειδητή. Δεν έχει να κάνει με υπεροψία. Το αντίθετο. Έχει να κάνει με σεβασμό στους κανόνες του πολιτικού πολιτισμού. Με ύβρεις, κορώνες και οξύτητες πολιτεύονται όσοι δεν έχουν τίποτε ουσιαστικό να πουν.
Για τον απερχόμενο δήμαρχο μιλάει η πορεία του, η κατάσταση στην πόλη και το γεγονός ότι –όπως ο ίδιος δηλώνει- δεν θα διεκδικήσει την επανεκλογή του. Για τους άλλους υποψηφίους πρέπει να περιμένουμε τις θέσεις τους, τις συγκεκριμένες προτάσεις τους για τα προβλήματα της πόλης. Εκεί ναι! Θα αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα. Αλλιώς, τώρα, το μόνο που έχει ο ένας για τον άλλο είναι να κρίνει τις προθέσεις του. Και πολιτική αντιπαράθεση επί προθέσεων δεν γίνεται. Μόνο επί των θέσεων.

Το σίγουρο όμως είναι ότι εμείς δεν υπηρετούμε ούτε ατομικές ανάγκες, ούτε κομματικά συμφέροντα, ούτε παρέες και διαπλεκόμενα. Τις πρώτες δικές μας θέσεις, τις πρώτες δικές μας προτεραιότητες τις ακούσατε ήδη. Τις επόμενες εβδομάδες θα το παρουσιάσουμε ολόκληρο ένα ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ. Παράλληλα θα ακούσουμε εσάς, την ενεργή κοινωνία τους πολίτες, τους δημότες. Κάθε νέο, μαθητή ή σπουδαστή. Κάθε μητέρα, εργαζόμενη και μη, κάθε ελεύθερο επαγγελματία, γιατρό, δικηγόρο κάθε τεχνήτη, κάθε εργάτη, κάθε υπάλληλο.
Και βέβαια κάθε άνεργο, κάθε συμπολίτη μας που βρίσκεται σε αδυναμία και έχει μεγαλύτερη ανάγκη. Σκοπός μου και δέσμευση δική μου και των συνεργατών μου, είναι να οργώσουμε το Χαϊδάρι.

Να μην αφήσουμε δρόμο που δεν θα περάσουμε. Πόρτα που δεν θα χτυπήσουμε, μαγαζί που δεν θα επισκεφθούμε. Γιατί θέλουμε και τις δικές σας απόψεις, εσείς ζείτε τα προβλήματα εσείς έχετε τα παράπονα, εσείς έχετε και τις ιδέες.
Εμείς έχουμε το χρέος: να ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ, να ΑΦΟΥΓΚΡΑΖΟΜΑΣΤΕ, να ΑΚΟΥΜΕ. Να μετασχηματίζουμε σε έργο τις εύστοχες παρατηρήσεις σας και τις αγωνίες σας. Και έχουμε την υποχρέωση να βρούμε τις λύσεις. Γι’ αυτό θα ακούσουμε με προσοχή και τους υπαλλήλους του Δήμου, και τους Δημοτικούς Συμβούλους -παλαιότερους και νέους.
Και παράλληλα έχουμε ήδη συστήσει μια ομάδα εργασίας από νέους επιστήμονες της πόλης μας που θα καταγράψει τις ιδέες σας και θα τις μετατρέψει σε βιώσιμες προτάσεις για τη ζωή μας.
Θα διαλέξουμε τις καλύτερες ιδέες, θα τις μετατρέψουμε στις καλύτερες μελέτες, θα πετύχουμε τις καλύτερες χρηματοδοτήσεις, θα κάνουμε το καλύτερο, το πιο ποιοτικό, το πιο πρότυπο έργο.

Δουλεύουμε συμμετοχικά και με την κοινωνία και με τους ειδικούς. Σε αυτή την προσπάθεια αρωγός μας θα είναι και η τεχνολογία. Ήδη βρίσκεται στον αέρα η ιστοσελίδα μας diniakos.gr. Κάθε μέρα θα εμπλουτίζεται διαδραστικά. Ό, τι συζητάμε εμείς εδώ, θα μπορούν να το παρακολουθούν και Χαϊδαριώτες που δεν μένουν πια στην πόλη, ή βρίσκονται ακόμη και στο εξωτερικό. Η φωνή μας θα φθάνει παντού. Και η φωνή μας θα ακούγεται καλύτερα και πιο δυνατά όσο πιο ομαδική γίνει η προσπάθειά μας.
Το έργο ενός υποψηφίου δεν είναι μοναχικό. Ο υποψήφιος δήμαρχος είναι ο πρωτεργάτης μιας ομάδας ανθρώπων που μοιράζονται τους ίδιους στόχους, που έχουν το ίδιο όραμα. Γι’ αυτό είναι σήμερα εδώ συμπολίτες μας που έχουν τη διάθεση και την όρεξη να τρέξουν μαζί μας αυτή την όμορφη διαδρομή.
Θέλω μου, επιθυμία μου, είναι να γίνουμε ακόμη πιο πολλοί, όχι μόνο αυτοί που θα είναι υποψήφιοι, αλλά όλοι όσοι θέλουμε να αλλάξει ο τόπος. Το έργο της επόμενης μέρας είναι πάντα πιο δύσκολο από τη μάχη των εκλογών.
Τις επόμενες 10 εβδομάδες θα αντιμετωπίσουμε τα πολιτικά προβλήματα. Τα επόμενα 5 χρόνια θα έχουμε αντιπάλους τα καθημερινά προβλήματα. Και εκεί δεν φθάνουν μόνο οι δημοτικοί σύμβουλοι. Χρειάζεται μια δυναμική ομάδα με κέφι και όρεξη για δουλειά παντού. Στα γυμναστήρια, στο κολυμβητήριο, στο πολιτιστικό κέντρο, στους παιδικούς σταθμούς, κ.λπ.

«Μαζί, μπροστά, Χαϊδάρι Ξανά!»
Φίλες και Φίλοι,
Εσείς, οι ενεργοί πολίτες του Χαϊδαρίου, γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα, ότι η πόλη μας έχει μείνει πίσω. Έχει μείνει πίσω και στα «μικρά» και στα «μεγάλα». Και στην καθημερινότητα, αλλά και στην ανάπτυξή της.
Το Χαϊδάρι, έχει μείνει πίσω όχι μόνο σε σύγκριση με όσα θέλαμε να ονειρευόμαστε γι’ αυτό, αλλά και σε σχέση με άλλες περιοχές που είχαμε ξεπεράσει, που διέθεταν λιγότερους πόρους, λιγότερες δυνατότητες, λιγότερες προοπτικές.

Τώρα είναι η ώρα να περάσει το Χαϊδάρι ΞΑΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ. Τώρα είναι η ώρα να τελειώνουμε με το χθες και τη στασιμότητα. Τώρα είναι η ώρα, για να γίνει η πόλη μας πιο καθαρή, για να γίνει το Χαϊδάρι πιο προσβάσιμο, για να δημιουργηθεί ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας, για να υψωθεί ένα τείχος στην ύφεση, που καταπίνει τις επιχειρήσεις και τα μαγαζιά μας.
Για να σταθούμε δίπλα στο συνδημότη που έχει ανάγκη. Για να αρχίσουν οι δείκτες της ανεργίας να μετράνε αντίστροφα. Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος.
Σήμερα, κάνουμε μαζί το πρώτο βήμα. Δώσαμε με αυτή τη συγκέντρωση ένα πολύ δυναμικό παρόν. Από αύριο μεταφέρουμε σε κάθε γειτονιά της πόλης μας ένα αισιόδοξο μήνυμα. Το μήνυμα της αλλαγής!

Προχωράμε ΌΛΟΙ μαζί!

Ομαδικά – Δυναμικά – Με ευαισθησία και χαμόγελο.

Για να δώσουμε μια ΝΕΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ στην πόλη μας.

Για να κάνουμε τους ΧΑΪΔΑΡΙΩΤΕΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΞΑΝΑ!