ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κο. Σκρέκα για την ρήτρα αναπροσαρμογής και τις διακοπές ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά του Χαϊδαρίου

 «Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

απευθύνομαι σε σας με σκοπό να σας ενημερώσω προσωπικά για το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί πολλοί συμπολίτες μας λόγω της ανάλγητης συμπεριφοράς των εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφέρομαι σε πολίτες που έχουν καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά κατέληξαν να οφείλουν μεγάλα ποσά λόγω της επιβολής της γνωστής  ρήτρας αναπροσαρμογής. Σήμερα, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας για να προχωρήσουν σε διακανονισμό ζητούν από τους ανθρώπους αυτούς να εξοφλήσουν άμεσα ένα μεγάλο μέρος της οφειλής, συνήθως από 30-50% αυτής. Όπως είναι φυσικό, οι εν λόγω συμπολίτες μας αδυνατούν να ανταποκριθούν σε αυτό το αίτημα εφάπαξ καταβολής ενός μεγάλου ποσού. Βρίσκονται λοιπόν αντιμέτωποι με την απειλή της διακοπής ηλεκτροδότησης. Μάλιστα πληροφορούμαστε ότι οι αποκοπές ρεύματος σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες κατατέθηκε στη Βουλή νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, σε υλοποίηση σχετικής εξαγγελίας του κ. Πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία ένα μέρος της πρόσθετης επιβάρυνσης των καταναλωτών το προηγούμενο διάστημα λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής θα τους δοθεί ως  κρατική ενίσχυση. Η ενίσχυση αυτή θα ανέρχεται στο 60% της πρόσθετης επιβάρυνσης τους  μέχρι του ποσού των 600€. Επομένως, στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων  θα καλύψει την αρχική μεγάλη καταβολή την οποία ζητούν οι πάροχοι για να προχωρήσουν σε διακανονισμό.  Παρ’ όλα αυτά, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας δεν δείχνουν ούτε την ελάχιστη υπομονή, μέχρι την πίστωση των ενισχύσεων από το κράτος στους λογαριασμούς των πολιτών.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση συμπολίτη μας συνταξιούχου  υγειονομικού, ο οποίος διαβιεί με την προσωρινή σύνταξη των 660€ επί χρόνια λόγω της μη εκκαθάρισης της σύνταξής του, ενώ εκκρεμεί η πληρωμή σε αυτόν αναδρομικών  ύψους  περίπου 30.000€ . Επίσης, ο γιός του που συγκατοικεί μαζί του έχει διαγνωστεί με λευχαιμία και υποβάλλεται σε θεραπείες.

Παρά τις προφανείς αντικειμενικές οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, καθώς ο γιός του αδυνατεί να εργαστεί, ο συμπολίτης μας κατέβαλε έναντι των λογαριασμών ρεύματός του τα ποσά των 120€ τον Ιανουάριο και αντίστοιχα τον Φεβρουάριο. Όμως, κατόπιν εκκαθαριστικού λογαριασμού που έλαβε στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η ρήτρα αναπροσαρμογής, η συνολική οφειλή του ανέρχεται σήμερα στο ποσό των 1389€. Λόγω αυτής της οφειλής απειλείται με άμεση διακοπή της ηλεκτροδότησης. Η πρόταση διακανονισμού που του έγινε από τον πάροχο ήταν να πληρώσει άμεσα 417€ συν 48€ από τον νέο λογαριασμό και τα υπόλοιπα σε 12 μηνιαίες δόσεις. Έναντι της οφειλής του συμπολίτη μας καταβλήθηκε ήδη προ ημερών ένα ποσό 82€ στον πάροχο, ως ένδειξη της επιθυμίας του να φανεί συνεπής αλλά και της διάθεσης της τοπικής μας κοινωνίας να τον στηρίξει. Πλην όμως, ο πάροχος επιμένει στην άμεση πληρωμή του ποσού των 335+48=383€!

Ζητώ λοιπόν την άμεση προσωπική παρέμβασή σας ώστε να μην εκτελεστεί από τον ΔΕΔΔΗΕ η διακοπή ηλεκτροδότησης στον συμπολίτη μας (του οποίου σας αποστέλλω τα στοιχεία) αλλά και σε κανέναν άλλο πολίτη, τουλάχιστον μέχρι την πληρωμή στους καταναλωτές της κρατικής ενίσχυσης η οποία έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Μετά την απόδοση της ενίσχυσης στους πολίτες, όσοι οφείλουν χρήματα στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας λόγω πραγματικής αδυναμίας πληρωμής θα είναι πλέον σε θέση να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Θα μπορούν να καταβάλλουν άμεσα στον πάροχο το ποσό της κρατικής ενίσχυσης και θα διακανονίζουν την υπόλοιπη οφειλή τους σε μηνιαίες δόσεις.

Πιστεύω ότι με αυτή την άμεση παρέμβασή σας προς τον ΔΕΔΔΗΕ θα αποφευχθεί η περαιτέρω όξυνση ενός ήδη σοβαρού προβλήματος και θα λειτουργήσει ακόμη αποτελεσματικότερα υπέρ του κοινωνικού συνόλου η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.»

Με εκτίμηση,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ