ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΗΝΙΑΚΟΣ

vagelis

Εμείς οι Χαϊδαριώτες, όλοι όσοι ζούμε εδώ και βιώνουμε την εξέλιξη της πόλης, όταν η πόλη μας κάνει βήματα ανάπτυξης, νιώθουμε περήφανοι. Σήμερα όμως, νιώθουμε περισσότερη απογοήτευση για να μην πω ντροπή, και κυρίως για την πικρή δημοσιότητα της πόλης μας το τελευταίο διάστημα. Είναι ταπεινωτικό να βλέπεις τα κανάλια και τις εφημερίδες να ασχολούνται με το Χαϊδάρι με αρνητικές αναφορές. Το ζούμε, το βλέπουμε, το συναντάμε καθημερινά.

Το Χαϊδάρι τα τελευταία χρόνια όχι μόνο έμεινε στάσιμο, αλλά πήγε πίσω. Δεν είναι μόνο η οικονομική χρεοκοπία, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κακή διαχείριση της Διοίκησης του Δήμου αλλά και στην φοβερή οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας. Είναι κυρίως η ηθική χρεοκοπία, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η Διοίκηση του Δήμου με πρώτο το σημερινό Δήμαρχο.

Βιώνοντας λοιπόν την ηθική και οικονομική χρεοκοπία, με αγωνία οι Χαϊδαριώτες ζητούν να αλλάξει η σημερινή κατάσταση. Μας προτρέπουν να κάνουμε όλοι κάτι, για να σταματήσουμε την παρακμή της πόλης μας. Είμαι και εγώ αποδέκτης αυτής της προτροπής. Άραγε θα μείνουμε απαθείς μπροστά σε αυτή την κατάσταση ή θα αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί;

Η πρόκληση υπάρχει και είναι μπροστά μας. Οι συζητήσεις με πολλούς συμπολίτες και οι αντίστοιχες προτροπές τους «να κάνουμε κάτι», δημιούργησε την ανάγκη να πάρουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις υπήρξε η προτροπή να μπω μπροστά σε αυτή την πρωτοβουλία. Όμως μια τέτοια απόφαση δεν είναι εύκολη. Διότι δεν είμαι ο επαγγελματίας πολιτικός που βλέπω στη θέση του Δημάρχου μια καριέρα ή ένα οφίτσιο. Έχω τη δουλειά μου, το δικηγορικό μου γραφείο, αγαπώ τη δικηγορία και δίνω όλο μου το χρόνο σε αυτήν.

Η ενασχόληση με το Δήμο μας, σημαίνει ολοκληρωτική απασχόληση. Σκληρή δουλειά, αφοσίωση, αγώνα καθημερινό. Γνωρίζω πολύ καλά από τα παιδικά μου χρόνια και από πρώτο χέρι πώς δούλεψαν όσοι εργάστηκαν πραγματικά για το Χαϊδάρι. Έτσι τα βιώματά μου και οι συναισθηματικές μου αναφορές είναι έντονες και δεν γίνεται να τις απαρνηθώ. Έχω γεννηθεί και μεγαλώσει στην πόλη μας, έχω ζήσει μέσα στην αυτοδιοίκηση, νιώθω ότι μπορώ να προσφέρω.

Κάποιοι αμέσως θα μιλήσουν για οικογενειοκρατία επειδή ο πατέρας μου ήταν Δήμαρχος. Κατανοώ και συμμερίζομαι το σκεπτικισμό τους. Όμως, γιατί δεν είναι πλεονέκτημα ότι είχα τη δυνατότητα να ζήσω από κοντά την αυτοδιοικητική πορεία ενός δημάρχου το έργο του οποίου έχει αναγνωριστεί από φίλους και εχθρούς, γιατί δεν είναι πλεονέκτημα το ότι έχω μεγαλώσει με τις ίδιες αρχές και την αγάπη για την πόλη, το πάθος για το Χαϊδάρι.

Κάποιοι άλλοι θα πουν ότι είμαστε νέοι και άπειροι. Εμείς όμως τους απαντάμε ότι ως νέοι στην καρδιά και στο μυαλό θα δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά και θα ενώσουμε τη νέα γενιά με τους παλαιότερους για να ανεβάσουμε ψηλά και πάλι την πόλη μας. Θα τους απαντήσουμε με τον ενθουσιασμό μας, με τις ιδέες μας, με το πρόγραμμά μας.

Κάποιοι θα επιχειρήσουν εκ του πονηρού να βάλουν κομματικές γραμμές και να πολώσουν την εκλογή δημάρχου. Θα τους καλοδεχτούμε, γιατί για εμάς το μοναδικό κόμμα, η μοναδική πολιτική ατζέντα, είναι το Χαϊδάρι, το πάθος για το Χαϊδάρι της ανθρωπιάς, της ανάπτυξης, της αλληλεγγύης και της προσφοράς. Και θα τους προκαλέσουμε να καταθέσουν προτάσεις συγκεκριμένες και να μην κρύβονται πίσω από τυχοδιωκτισμούς και ξεπερασμένες κομματικές ταμπέλες.
Εμείς θα τολμήσουμε. Πιστεύω ακράδαντα ότι μπορούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, να παλέψουμε σκληρά με έμπνευση και δημιουργική δραστηριότητα, μεθοδικότητα και πάνω από όλα με εντιμότητα, ευθύτητα και διαφάνεια, αρχές που τόσο δοκιμάζονται στην εποχή μας.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα και τις ανάγκες της πόλης. Θα ιεραρχήσουμε τις κορυφαίες προτεραιότητες και θα θέσουμε στην κρίση των πολιτών ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το Χαϊδάρι του σήμερα και του αύριο.

Οι ανάγκες μιας πόλης, όπως η δική μας, αλλάζουν. Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, το πρώτο ζήτημα για την πόλη ήταν το περιβάλλον, η απόκτηση όσο το δυνατόν περισσότερων δημόσιων χώρων, η δημιουργία υποδομών και κοινωνικού εξοπλισμού, η αποχέτευση, οι παιδικοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, τα σχολικά κτήρια υπήρξαν προτεραιότητες. Ακόμη η ανάδειξη της ιστορίας και της αισθητικής της πόλης. Όλα αυτά προχώρησαν σε αρκετό βαθμό αλλά δυστυχώς δεν ολοκληρώθηκαν, αντίθετα υποδομές και υπηρεσίες τα τελευταία χρόνια εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους.

Ωστόσο το κορυφαίο σήμερα είναι η κοινωνική πολιτική. Η αναβάθμιση των κοινωνικών δημοτικών υπηρεσιών και η προώθηση μιας κοινωνίας αλληλεγγύης. Κανένας αδύναμος Χαϊδαριώτης δεν πρέπει να μείνει αβοήθητος. Η ανεργία που έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις και είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή δεν αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και μοιρολατρία. Απαιτεί κοινή δράση, Διοίκησης και δημοτών που να δίνει λύσεις.
Όλοι θυμούνται ότι στο Δήμο μας, υπήρχε ένα Γραφείο για τους Ανέργους με πολύ σημαντικό έργο, και μάλιστα σε εποχή που δεν ήταν σε τόσο τραγική κατάσταση όσο σήμερα. Δυστυχώς ακόμη και αυτή η υπηρεσία καταργήθηκε.

Θα χρειαστούμε οικονομικούς πόρους, όχι όμως από τις πλάτες των συμπολιτών μας. Είναι πολλοί οι πόροι από διάφορες πηγές που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε. Το νέο ΕΣΠΑ που συνεχίζεται μέχρι το 2020 δίνει μεγάλες δυνατότητες στους δήμους να προωθήσουν οριζόντιες συνεργασίες και να αναλάβουν οι ίδιοι έργα ανάπτυξης και κοινωνικής αλληλεγγύης. Για αυτό, αναρωτιούνται εύλογα οι Χαϊδαριώτες: Είναι δυνατόν μετά από 8 χρόνια, να μην υπάρχει αποχέτευση στην Αφαία, ενώ έχει ολοκληρωθεί σε όλο το Χαϊδάρι; Ενώ υπάρχουν πόροι στο ΕΣΠΑ που περιμένουν μελέτες και προγράμματα; Είναι δυνατόν μετά από καθυστέρηση δύο ετών, όπου το μετρό έρχεται δίπλα στην πόλη μας, η δημοτική αρχή να μην έχει μεριμνήσει για μια αξιόπιστη δημοτική συγκοινωνία;

Για αυτό δεν υπάρχουν πια αυταπάτες. Μόνο με σκληρή δουλειά, με αυταπάρνηση και με ομαδικότητα, θα ανατρέψουμε τον κατήφορο της πόλης και θα βάλουμε τις βάσεις να γίνει το Χαϊδάρι Δήμος-πρότυπο:

  • στη διαχείριση των οικονομικών με διαφάνεια και στη λογοδοσία. Όλοι μας και πρώτος ο δήμαρχος θα είναι υπόλογοι στους πολίτες για τα έσοδα, τις δαπάνες αλλά και τον τρόπο διαχείρισης του δημοτικού προϋπολογισμού
  • σε “πράσινες” ήπιες πολιτικές που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, τους δημόσιους χώρους, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και σταματούν την αυθαιρεσία
  • στην αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, με ομάδα που θα ασχολείται 24 ώρες το 24ωρο με το ΕΣΠΑ ώστε να χρηματοδοτήσουμε τις υποδομές μας, να δημιουργήσουμε κοινωνικές υποδομές αλληλεγγύης, να στηρίξουμε άπορους συμπολίτες, τις συγκοινωνίες μας, τον πολιτισμό μας, τον αθλητισμό και την αναψυχή για την οικογένεια
  • για τη νεανική επιχειρηματικότητα με ειδική υπηρεσία που θα βοηθά τους ανέργους και θα δίνει χώρο και κίνητρα στους νέους να έλθουν και να επιχειρήσουν στο Χαϊδάρι, να συνεργαστούν και να συνδεθούν με την τοπική οικονομία
  • στις συνεργασίες με άλλους δήμους, εντός και εκτός συνόρων, την προσαρμογή καλών πρακτικών από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης πολιτών, με νέες τεχνολογίες και τεχνογνωσία που θα δώσουν δουλειές στους νέους και έμπρακτη βοήθεια στους μεγαλύτερους.

Δεν ζούμε πια σε κλειστούς κόσμους. Θα ανοίξουμε το Χαϊδάρι στις ιδέες, στις καλές πρακτικές, στην καινοτομία και στα δίκτυα ανθρώπων που θέλουν να παρέμβουν. Αρκεί λοιπόν να δουλέψουμε σκληρά. Με υπεύθυνο σχεδιασμό, έμπνευση, σκληρή δουλειά και φυσικά με άψογη διαχείριση και αποτελεσματικότητα.
Η συμμετοχή όλων θα κάνει τη διαφορά. Για να κάνουμε τους Χαϊδαριώτες περήφανους ξανά για το Χαϊδάρι.